Kimmietid

januari 20, 2009

Den amerikanska södern - Forsyth County - Rasism

När jag skriver om denna plats så är det ingen plats de flesta svenskar känner till - men för mig var denna plats skrämmande. Jag bodde i Atlanta, Georgia - USA i mitten/slutet på 80 talet.
Jag levde lite i en skyddad miljö, min dåvarande man kom från en mycket liberal bakgrund och hade vänner av alla sorter, det var europeér som jag, det var asiater, det var svarta det fanns inga gränser - ett underbart sätt att tänka. Det fanns människor av olika religioner eller ingen religion, det var homosexuella, heterosexuella - alla sorter.

För att återkomma till min rubrik och varför jag tänker på detta idag!
I Forsyth County har det alltid varit rasproblem. Det bor huvudsakligen bönder eller svarta där och de gillar inte varandra så mycket. I samma veva som jag träffade min exman så träffade en av hans vänner en underbar tjej, hon var svart och detta var inget problem i Atlanta.
Men eftersom det betydde mycket för dem att ha denna frihet åkte de till de berömda (I USA) marscherna i Forsyth County 1987 (Oprah gjorde ett program därifrån.) Vi skulle varit med men min dåvarande man blev tvungen att jobba så de åkte själva. Detta slutade med att folk kastade sten och flaskor på dem och kallade denna vän för rasförrädare och många värre saker. De kom därifrån skrämda men oskadda.

En dag som denna - När amerika fått sin första svarta president så kan de som inte tänker så inskränkt vara stolta. Det borde inte spela någon roll vilket ursprung han har men det gör det trots allt.
 
Hit Counter
Free Counter